Nopea pikalaina vipataan rahan puutteeseen

Tätä nykyä pikalainoja vipataan lukumääräisesti vähemmän kuin aikaisemmin, mutta lainat ovat toisaalta hyvin usein aika lailla isompia. Lakiuudistuksen myötä valittavana ei ole kovinkaan suurta määrää nykyaikana esim. suunnilleen 100 euron pikalaina. Ennen tavallinen vippi oli likimain 200 €, ja pikalaina suoritettiin lainanantajalle suunnilleen 30 vuorokaudessa.

Pieniä lainoja myöntävät nykyään useat rahoitusyhtiöt. Lakiuudistuksen takia vuonna 2013 lainayritykset käskettiin perimään pikavipeistään huomattavasti pienimääräisempää korkoa kuin aiemmin. Lain muutoksen johdosta monet epämääräiset lainayritykset keskeyttivät palvelunsa ja jäljelle jääneet firmat olivat pakotettuja korjaamaan pikaluottopykälänsä ja korkosummansa. Lain muunnelman seurauksena myötä koskaan usein hinnakkaasti arvotetut pikalainat ovat tällä hetkellä aika lailla halvempia suomalaisille. Uuden lain ohella luottojen rahasummat muodostuivat silti isommiksi, jolloin esimerkiksi kahden sadan euron luottoa ei tavallisesti monetkaan pikalainapalvelut lainaa tulevina aikoina.

Korkeakorkoiset pikalainat ovat synnyttäneet vippien syntymisestä lähtien vihaista kritiikkiä. Asenne kalliisiin pieniin lainoihin on ollut yleisesti keskustelupalstoilla lähestulkoon ainoastaan kriittinen. Pikalainojen kätevä ja liukas lainaus ovat synnyttäneet lukemattomalle lainan ottajalle velkaongelmia, sillä pienlainoja ei useinkaan ole pystytty tilittämään pois laina-aikana. Tällaisista pikalainoista on mahdollisesti voinut syntyä pikalainakierre, jolloin entisiä pienlainoja tilitetään pois toisilla pikavipeillä.

Pienlaina valitaan useimmiten siinä tapauksessa, kun rahaa ei ole miltei yhtään, eikä luottoa voi hankkia muistakaan lähteistä. Lainaraha niin ikään vaaditaan saada aivan kohta käyttöön. Pikaluottoja ottavat usein 20-28 vuotiaat ja varattomat suomalaiset. Lainan lainaaminen vaatii riittävän vähimmäisiän, pysyvän asumisen Suomessa ja kelpoisuuden lainaan. Ennen vipin ottamista olisi aiheellista ottaa selville, että pienlainan on kykenevä hoitamaan takaisin laina-aikana, jos tällä tavoin lainoittaja edellyttää.

Pikavipeille on syntynyt kumminkin useita muunlaisia muunnelmia. Niitä ovat muun muassa vertaisrahoitus, jossa tapauksessa pikalainaa ei anna rahoitusyritys, vaan internetin kautta löydettävä kuluttaja.

Vippiratkaisuja ja toisenlaisiakin pienlainoja kannattaa tutkia joka tapauksessa kustannuksiltaan. Ennen pikavipin hakemista on hyvä lukea myöskin luottoehdot, vaikka luotto heti aluksi kuulostaisi asialliselta ja tyydyttävältä.

Pikalaina on halvemmin hinnoiteltua kulutusluottoa paljon hinnakkaampi luotto. Jos lainanottaja ei ole varma kykeneekö pikalainan suorittamaan ajoissa takaisin, lainanottajan on järkevää tarkistaa onko vippifirman lainaehdot pienlainan takaisinmaksun suhteen joustavia. Silloin kun maksuaika ylittyy, eikä pikalainaa pystykään tilittämään takaisin, luoton korko voi kiivetä mittavaksi. Siinä tapauksessa vaatimatonkin luotto voi lopulta tulla kustannuksiltaan melkoisen isoksi.

Jos lainarahaa tarvitsee, on viisasta kysäistä luottoa aluksi omasta pankista josta luoton voi saada lähestulkoon joka tapauksessa maltillisemmalla korolla ja muilla lainakuluilla kuin muualta. Jos lainaa ei pankista saa, on järkevää verrata eri lainoittajien luottojen kuluja ja anoa kuluiltaan sopiva vaihtoehto.

Vippi saattaa olla helppo pelastus akuuttiin talousvaikeuteen silloin, kun palkanmaksupäivä on pikapuoliin. Nopeilla lainoilla ei missään tapauksessa ole viisasta ryhtyä hoitamaan erääntyneitä vippejä. Vaikka pikaluoton hakeminen on helppoa, on järkevää varmistaa että lainan niin ikään kykenee tilittämään oikeassa ajassa takaisin. Jos laina muodostaa vaikeuksia hoitaa pois, on viisasta ottaa yhteyttä vippiyhtiöön ja sopia maksusuunnitelmasta.

Huolimatta siitä, että pienlainat ovatkin vieläkin aika yleisiä, selvityksen mukaisesti vain pari % kuluttajista saattaisi harkita lainaavansa rahaongelmiinsa avun pikaluotolla. Yli 75% ihmisistä ei hakisi pikalainaa milloinkaan.

Pikalainat ovat peräisin Pohjois-amerikasta, jossa niitä markkinoidaan muun muassa nimikkeellä paycheck-ennakko. Suomessa operoivat pienlainayritykset starttasivat lainapalvelunsa v. -05.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s